Više Informacija o Na Drini Ćuprija

5.00

Ukupno ocena: 1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0

Most na Drini [a] istorijski je roman jugoslovenskog pisca Ive Andrića. Vrti se oko Mosta Mehmeda Paše Sokolovića u Višegradu, koji se prostire preko reke Drine i predstavlja nemi svedok istorije od njene izgradnje Osmanlija sredinom 16. veka do njegovog delimičnog uništenja tokom Prvog svetskog rata. Priča traje oko četiri veka i pokriva osmanska i austrougarska okupacija regiona, sa posebnim naglaskom na živote, sudbine i odnose lokalnog stanovništva, posebno Srba i bosanskih muslimana.


Andrić je bio jugoslovenski ambasador u Nemačkoj od 1939. do 1941. godine, tokom ranih godina Drugog svetskog rata, a Nemci su ga uhapsili u aprilu 1941. godine, nakon invazije osovine nacističke Nemačke na Jugoslaviju. U junu 1941. godine, dozvoljeno mu je da se vrati u nemački okupirani Beograd, ali je bio ograničen na stan prijatelja pod uslovima koji neki biografi upoređuju sa kućnim pritvorom. Roman je bio jedan od tri koja je Andrić napisao u narednih nekoliko godina. Sve tri objavljene su u kratkom nizu 1945. godine, nakon oslobađanja Beograda od Nemaca. Most na Drini objavljen je u martu te godine uz široko priznanje.

Andrić je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost i njegova dela su postala međunarodno priznata. Most na Drini ostaje Andrićevo najpoznatije delo. Srpski filmski stvaralac Emir Kusturica planira filmsku adaptaciju romana, za koji je nedaleko od mosta sagradio maketu po imenu Andrić, koja je rekonstruisana posle Prvog svetskog rata i koju je UNESCO proglasio svetskom baštinom.

Galerija slika

Morate se prijaviti da biste dali svoju ocenu! Prijava

Ukupan broj utisaka: (1)

Zaštićeno © 2020 knjigautisaka.com.   Sva prava zadržana.

Knjiga Utisaka koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića